V roce 2012 spatřil světlo světa nový, téměř bezkonkurenční, notebook HP EliteBook 8470p. Ani v roce 2017 není tenhle notebook žádné ořezávátko! Výkon s přehledem stačí na všechny běžně prováděné činnosti. A co víc, díky kvalitním materiálům vám dalších pár let vydrží.

Notebook HP Elitebook 8470p - kontektivita1

HP se tak trochu spolehalo na úspěch předchozího modelu. Ukázalo se, že udělali v Kalifornii dobře. Navrhli silné, velmi odolné zařízení s 14palcovým antireflexním HD displejem. Pusťme se společně do rychlo-testu.

Konstrukce notebooku

Změn se oproti předchozímu modelu nová konstrukce moc nedočkala. Nadruhou stranu to není nic špatného, už starší model byl velmi dobrý. Jistotu z notebooku ucítíte na každém metru - stabilní a robustní konstrukce bude skvělým společníkem úplně všude - ať už plánujete s HP EliteBook 8470p cestovat nebo ho využívat jen na sledování filmů a internetové bankovnictví.

Dobrý pocit z konstrukce doprovází především materiály - hliník a hořčík. Nic nevrže, nic se neprohýbá. A to i přesto, že se jedná o notebook s tloušťkou "pouhých" 34 milimetrů. Displej je pak pevně držen na místě dvěma mohutnými panty a dvěma zacvakávacími mechanismy. Náhodně se vám displej prostě neotevře.

Konektivita notebooku

Oproti moderním ultrabookům přináší HP EliteBook 8470p dostatek místa pro to, co nenajdete v pěti nových zařízeních. 8470p nabízí 4 USB vstupy, z nichž jsou 2 ve standardu 3.0. Jeden z pomalejších USB portů slouží nejen jako klasické USB, ale i jako eSATA.

Na spodní straně notebooku se schovává možnost připojení dokovací stanice a rozhraní pro druhou baterii. V maximálním rozložení baterií (9článků hlavní + druhá na spodní straně) můžete s notebookem pracovat až 36 hodin. Ani ten nejmodernější ultrabook vám nic takového nenabídne, že?

Na přední straně notebooku najdete pouze pojistku pro uzamčení displeje a stavové LED diody. Zbytek portů se nachází na levé, pravé a zadní straně. V nabídce je mimo jiné například VGA, Ethernet, DisplayPort nebo DVD-LW mechanika. Mnohé potěší i zámek Kensington, který přijde vhod pro prezentační účely nebo do kanceláří.

Jde to i bez drátů!

Pochopil to nejen Marconi, ale i HP. O 111 let později se bezdrátová technologie běžně využívá i v HP EliteBook. Notebook nabízí kromě integrovaného modulu pro připojení Gigabit ethernetu nabízí s WLAN adaptérem Intel Centrino Advanced-N 6205 a Bluetooth 4.0. Wi-Fi standardy jsou zde 802.11 a/g/b/n. Ve srovnání s jinými zařízeními je dosah bezdrátového signálu k routeru nadprůměrný.

Klávesnice a touchpad

HP EliteBook 8470p je považován především jako obchodní zařízení - tedy notebook, na kterém budete převážně psát a ne hrát hry. Tomu odpovídá i rozložení klávesnice, které znepokojí nejvíce hráče, kteří ovládají hry šipkami. Šipky směrem nahoru i dolu jsou vměstnány do velikosti jednoho tlačítka - závody autíček nebudou tím pravým zážitkem. Pokud potřebujete připravit prezentaci, napsat dokument, e-mail nebo se podívat na novinky na internetu, budete s klávesnicí spokojeni.

Klávesnice notebooku HP EliteBook 8470p

Jednotlivá tlačítka mají příjemný tlakový bod, nevytváří žádné prapodivné zvuky... A je odolná proti polití! Malé omyly s vylitím pár kapek vody vám neuvaří základní desku, voda prostě odteče. Je dobré to vědět, nikdy nezkusit.

Klávesnice si nás získala. To samé platí pro touchpad - gesta v podobě zoomování a otáčení snímků pomocí dvou prstů fungují perfektně. Jemně pogumovaný povrch podporuje ladný skluz prstů, kliknutí doprovází drobná akustická vazba. Jen málokterý touchpad může být lepší.

Displej, obrazovka, monitor - jak chcete!

V kancelářském notebooku není potřeba mít 4K displej. On se v době vydání vlastně ani nedělal. Úspora energie - v tom je klíč posledních pár let. LED podsvícení, 1 600 x 900 pixelů, 14 palců - to je displej HP EliteBooku 8470p. Oproti předchůdci byl vylepšen jas displeje, který ze 195,3 cd/mna 256,7 cd/m2. Z toho lze těžit především ve venkovním prostředí - až budete pracovat na terásce, balkónu nebo kapotě auta. Dokud se displej nedostane na ostré sluneční záření, s použitím notebooku nebudete mít žádný problém. Pokud se na slunce dostane, bude z vašeho notebooku stejné, jako téměř každé jiný zařízení. Nic moc neuvidíte.

Mezi jediný nedostatek displeje patří nízký kontrast 191:1, který si zaslolužil kritiku už u modelu 8460p. Vzhledem k ceně a tomu, že se na notebooku bude pracovat převážně v jasně definovaných programech, to není tak závažný nedostatek. 

Notebook je dostupný také ve specifikaci s rozlišením displeje 1 366 x 768 pixelů, kterou lze považovat také za velmi dobrou.

Notebook HP Elitebook 8470p - displej

Výkon notebooku

Mezi nejčastější specifikace notebooku se v rámci procesoru vyskytují modely s i5-3320M s frekvencí 2,6 - 3,3 Ghz a i7-3520M s taktem od 2,9 do 3,6 GHz. V našem testu máme silnější verzi. Dvoujádro splňuje očekávání ve všech směrech, jak ve výkonu, tak ve spotřebě. Nárůst výkonu s předchozím modelem je přibližně 8 % - upgrade na nový model se tak úplně nevyplatí. Deklarované frekvence 3,6 GHz se nám v testu podařit nedosáhlo, stabilně se však procesor držel i při několikahodinovém testu na 3,4 GHz.

V základu je notebook osazen pamětí RAM DDR3 o velikosti 4 GB. V notebooku jsou standartně 2 paměťové sloty, rozšíření je tedy možné i o další 4GB.

V testovaném modelu máme grafickou kartu střední třídy od AMD - Radeon HD 7570M. V procesoru je pak integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 4000. Pokud budete pořizovat notebook na běžnou práci, počítejte s vyšší spotřebou dedikované grafické karty a volte raději model s integrovaným čipem (i přes výkon o 25 % vyšším).

Úložiště

Notebook HP EliteBook 8470p disponuje pevným diskem Hitachi, který pracuje v 7 200 otáčkách za minutu. Přístupová rychlost 17,5 je velmi dobrým údajem, to samé platí pro rychlost čtení i zápisu. Rychlosti přenosu nabídnou průměr 85,8 MB/s.

Spotřeba energie notebooku

Hardware je poměrně silný a proto se výdrž notebooku od předchozího modelu nezvýšila ani o píď. V průměru notebook spotřebuje přivližně o 4 Watty navíc.

Spotřeba notebooku HP Elitebook 8470p

Rozhodně se vám ale výdrž na baterii hodit bude. Proto HP připravilo velkou baterii s 6 články, která při běžném surfování na internetu zvládne napájet notebook asi 3 a půl hodiny. U přehrávání DVD to bude kolem tří hodin, v plném zatížení pak něco málo přes hodinu. Jak jsme uváděli na začátku testu, je možné přikoupit druhou baterii a stávající vyměnit za devítičlánkovou - dostanete pak až 36 hodin na jedno nabití. Tento čas budete však muset vyměnit za mobilitu, která se doplněním těžkých a objemných baterií ztrácí v nedohlednu.

Zhodnocení

Notebook je skvělý pro běžné uživatele, kteří hledají jednoduché, mobilní a přesto výkonné zařízení. Bez problémů si na notebooku zahrajete méně náročné hry, je však určen především pro práci v textových a tabulkových editorech.

Kromě nižší hodnoty operační paměti - 4 GB (na dnešní dobu bychom viděli raději spíše 6 nebo 8 GB) se ukazuje výkon jako dostatečný. V notebooku lze s trochou zkušeností vyměnit pevný disk za SSD - tím posunete zařízení na další úroveň. I s posílenou operační pamětí a diskem získáte zařízení do ceny 10 000 Kč - tedy takové, které v novém provedení nebude stát za nic.

Displej, klávesnice i touchpad jsou skvělé, velmi si ceníme také četných portů pro připojení spousty externích zařízení.

Hodnocení jako ve škole? 1-